Evaluarea Impactului Social si de Mediu (ESIA)

Studiul privind evaluarea impactului social si asupra mediului (Environmental Social Impact Assessment/ESIA) are rolul de a identifica, estima si evalua impactul potential al unui proiect asupra conditiilor de mediu si socio-culturale ale zonei in care va fi dezvoltat.

In general, acest tip de studiu se elaboreaza pentru obtinerea unei finantari si trebuie realizate conform standardelor si ghidurilor internationale: standardele de performanta ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ghidurile institutiilor de finantare internationala (International Finance Corporation/IFC) si Equator Principles.

Prin realizarea ESIA dezvoltatorii proiectului se asigura ca preocuparile legate de mediu si sociale ale comunitatilor locale si ale altor parti implicate sau interesate sunt luate in considerare pe toata durata de viata a respectivului proiect. Acest studiu poate sta la baza comunicarii cu toate institutiile si autoritatile implicate in procesul decizional.

Conform legilor nationale si cerintelor BERD, scopul general al ESIA va include:

  • stabilirea scopului si identificarea aspectelor de mediu si socio-economice esentiale;
  • definirea conditiilor fundamentale ale resurselor de mediu si sociale esentiale care pot fi afectate de Proiect;
  • evaluarea impacturilor  pozitive si negative ale proiectului propus asupra resurselor de mediu si socio-economice;
  • consultarea cu persoanele care pot fi afectate de proiect si cu alte parti implicate;
  • dezvoltarea proiectului pentru a evita, a reduce sau a compensa impacturile adverse semnificative asupra  mediului si societatii;
  • dezvoltarea  unui program de monitorizare pentru a verifica eficienta in atingerea obiectivelor proiectului si pentru a dezvolta si a ameliora eficienta masurilor de reducere a efectelor negative.

Detalii de contact

Mai jos gasiti datele noastre de contact!

Contacteaza-ne

    © AUDITECO GES S.R.L. - All Rights Reserved

    Web Design by Danco Vision

    ro_RORomanian