Investigarea preliminara are scopul de a colecta si analiza informatiile referitoare la istoricul activitatilor desfasurate pe situl potential contaminat, precum si in imediata vecinatate a acestuia.
Conform prevederilor Legii nr. 74/2019, detinatorul unui sit potential contaminat sau operatorul economic care isi desfasoara activitatea pe un sit potential contaminat este obligat sa notifice agentia judeteana pentru protectia mediului pe a carei raza teritoriala se afla situl potential contaminat. Aceasta stabileste si notifica detinatorul de teren/operatorul economic cu privire la obligatia efectuarii investigarii preliminare.
Detinatorul unui sit potential contaminat sau operatorul economic care isi desfasoara activitatea pe un sit potential contaminat este obligat sa realizeze investigarea preliminara si in alte cazuri, chiar daca aceasta nu a fost solicitata expres de catre agentia judeteana pentru protectia mediului, si anume:
- la incetarea activitatii cu impact asupra mediului;
- la schimbarea activitatii sau a folosintei sitului potential contaminat;
- in cazul schimbarii regimului juridic al terenurilor pe care s-a desfasurat sau se desfasoara o activitate cu impact asupra mediului;
- la producerea accidentelor care conduc la contaminarea mediului, dupa indepartarea sursei si poluantilor deversati;
- la declararea falimentului sau lichidarea judiciara a unui operator economic;
- si in alte cazuri prevazute in lege.
Expertii AUDITECO au elaborat rapoarte de investigare preliminara pentru companii din mediul privat, implicate in diferite domenii de activitate, tinand cont atat de prevederile legale, cat si de conditiile de eficienta financiara.