Evaluari de mediu pentru tranzactionari (due diligence de mediu)

Evaluarea de mediu din cadrul unui proces de due diligence are ca principal scop identificarea oricaror revendicari sau obligatii ca urmare a deteriorării calitatii mediului, de exemplu eventuale contaminari ale solului si apelor subterane, cauzate de activitatile curente sau istorice desfasurate pe amplasamentul care face obiectul tranzactiei.

De asemenea, unul dintre obiective il constituie evaluarea costurilor de remediere care ar putea afecta viabilitatea achizitiei respective, iar in cazul identificării unor astfel de costuri, acestea pot servi ca instrument de negociere pentru partile implicate in tranzactie si pot fi transformate in avantaje comerciale.

Procesul de Due Diligence de Mediu (DDM) poate diferi in functie de tipul tranzactiei, de riscul de mediu asociat proprietatii sau de tipul proprietatii (e.g. amplasamente greenfield, operationale, brownfield), de aceea exista mai multe tipuri de astfel de evaluari: evaluare sumara de mediu, evaluare de mediu de nivel I si investigatii de mediu de nivel II, chestionare de mediu pentru DDM etc.

Evaluarile DDM pot fi solicitate atat de vanzator cat si de cumparator. In general, DDM se realizeaza de catre consultanti independenti, ceea ce asigura obiectivitatea evaluarii si respectarea bunelor practici internationale privind realizarea DDM. Sunt general acceptate standarde internationale pentru realizarea unor astfel de evaluari, precum: ASTM E 1528-06: Standard Practice for Limited Environmental Due Diligence: Transaction. Screen Process; E1527 - 13 Standard Practice for Environmental Site Assessments: Phase I Environmental Site Assessment Process.

AUDITECO GES beneficiaza de o foarte bogata experienta in realizarea de DDM si a fost una dintre primele companii romanesti de consultanta implicate in astfel de evaluari. Compania noastra ofera asistenta clientilor pe tot parcursul procesului de tranzactionare, pentru identificarea riscurilor asociate tranzactiei si propunerea de masuri adecvate pentru depasirea acestora.