Evaluari de mediu pentru tranzactionari (due diligence de mediu)

Evaluarea de mediu din cadrul unui proces de due diligence are ca principal scop identificarea oricaror revendicari sau obligatii ca urmare a deteriorarii calitatii mediului, de exemplu eventuale contaminari ale solului si apelor subterane, cauzate de activitatile curente sau istorice desfasurate pe amplasamentul care face obiectul tranzactiei.

De asemenea, unul dintre obiective il constituie evaluarea costurilor de remediere care ar putea afecta viabilitatea achizitiei respective, iar in cazul identificarii unor astfel de costuri, acestea pot servi ca instrument de negociere pentru partile implicate in tranzactie si pot fi transformate in avantaje comerciale.

Tipuri de procese de Due Diligence de Mediu (DDM)

Procesul de Due Diligence de Mediu (DDM) poate diferi in functie de tipul tranzactiei, de riscul de mediu asociat proprietatii sau de tipul proprietatii (de exemplu amplasamente greenfield, operationale, brownfield), de aceea exista mai multe tipuri de astfel de evaluari: evaluare sumara de mediu, evaluare de mediu de nivel I si investigatii de mediu de nivel II, chestionare de mediu pentru DDM etc.

Cine poate solicita un DDM?

Evaluarile DDM pot fi solicitate atat de vanzator cat si de cumparator. In general, DDM se realizeaza de catre consultanti independenti, ceea ce asigura obiectivitatea evaluarii si respectarea bunelor practici internationale privind realizarea DDM. Sunt general acceptate standarde internationale pentru realizarea unor astfel de evaluari, precum: ASTM E 1528-14: Standard Practice for Limited Environmental Due Diligence: Transaction. Screen Process; ASTM E1527 - 13 Standard Practice for Environmental Site Assessments: Phase I Environmental Site Assessment Process; ASTM E1903 – 19 Standard Practice for Environmental Site Assessments: Phase II Environmental Site Assessment Process.

AUDITECO GES beneficiaza de o foarte bogata experienta in realizarea de DDM si a fost una dintre primele companii romanesti de consultanta de mediu implicate in astfel de evaluari. Compania noastra ofera asistenta clientilor pe tot parcursul procesului de tranzactionare, pentru identificarea riscurilor asociate tranzactiei si propunerea de masuri adecvate pentru depasirea acestora.

Tipuri de evaluari de mediu

Evaluarea de mediu de nivel I este o componenta necesara a multor tranzactii imobiliare. Aceasta evaluare isi propune sa identifice prezenta potentiala a contaminarii, pe baza observatiilor vizuale, documentelor oficiale, incidentelor raportate, istoricul amplasamentului, interviuri, imagini din satelit si altele. Evaluarea de mediu de nivel I nu cuantifica riscurile si nu implica investigatii intruzive de teren (adica lucrari de foraj, prelevare de probe etc.). Mai mult, acest tip de evaluare nu abordeaza toate conditiile amplasamentului si problemele potentiale de conformitate.

Evaluarea de mediu de nivel II este urmatorul pas necesar intr-o tranzactie imobiliara, in cazul in care concluzia unei evaluari de mediu de nivel I efectuata anterior indica faptul ca sunt necesare alte actiuni. O evaluare de mediu de nivel II implica colectarea de probe de sol si/sau apa subterana pentru testarea chimica, urmarind sa determine natura si intinderea zonelor potentiale contaminate, precum si riscul asociat cu contaminarea. Mai mult, o evaluare de mediu de nivel II poate oferi costuri preliminare de curatare, impreuna cu pasii legali relevanti care trebuie urmati de potentialul cumparator.

Un proces de diligenta cu privire la mediu este util in special in tranzactiile de tip brownfield, dar si in tranzactiile de tip greenfield. Pe baza istoricului cunoscut al amplasamentului si a documentelor disponibile, un raport de due diligence poate fi ajustat pentru a se potrivi nevoilor unui anumit client si/sau ale unui tip specific de proprietate, oferind astfel o alternativa echilibrata cost-beneficiu.