Ce presupune un audit de mediu? 

Intr-o lumea din ce in ce mai constienta de impactul activitatilor umane asupra mediului, auditul de mediu a devenit un instrument esential in gestionarea responsabila a resurselor si a impactului ecologic. Dar, ce presupune un audit de mediu? Sa exploram impreuna aceasta procedura complexa si importanta. 

Scopul auditului de mediu 

Un audit de mediu este o evaluare sistematica, documentata si obiectiva a performantei operationale a unei organizatii in raport cu protectia mediului. Scopul general al unui audit de mediu consta in identificarea aspectelor de mediu asociate cu procese de fabricatie, prelucrare, operare sau prestari servicii, inainte ca acestea sa genereze raspunderi penale, amenzi etc.  

Acesta poate fi atins cu ajutorul unui program aprofundat, focalizat pe dezvoltarea si implementarea unor practici si proceduri eficiente si prin verificari constante ale modului in care au fost indeplinite punctele din program. 

Obiectivele specifice ale unui audit de mediu sunt: 

– asigurarea conformarii cu legislatia si standardele de mediu; 

– satisfacerea cerintelor investitorilor si companiilor de asigurari; 

– confirmarea mentinerii si functionarii la un nivel corespunzator a sistemului de management de mediu. 

Etapele unui audit de mediu 

1. Planificarea si pregatirea – aceasta etapa implica stabilirea scopului si obiectivelor auditului, precum si definirea domeniului de aplicare. De asemenea, se face selectia echipei de audit si pregatirea documentatiei necesare; 

2. Implementarea – in aceasta faza, echipa de audit colecteaza date prin inspectii la fata locului, interviuri cu angajatii si revizuirea documentelor. Se evalueaza conformitatea cu legislatia de mediu si se identifica eventualele neconformitati; 

3. Raportarea – dupa colectarea si analiza datelor, se intocmeste un raport de audit. Acest raport evidentiaza descoperirile, inclusiv neconformitatile si recomandarile pentru imbunatatiri; 

4. Incheierea si urmarirea – se prezinta raportul partilor interesate si se stabilesc actiuni corective. Urmarirea post-audit asigura faptul ca recomandarile sunt implementate. 

Daca ne gandim la ce presupune un audit de mediu, acesta poate fi realizat: 

Intern – organizatia dispune de specialisti calificati in acest domeniu, care are ca sarcini atingerea obiectivelor potrivit managementului de mediu abordat. Totodata, responsabilul de mediu se asigura de respectarea cadrului legal privind protectia mediului si obtinerea tuturor documentelor specifice ariei de mediu – autorizatia de mediu, avize etc. 

Extern – entitatea apeleaza la specialisti ce pun la dispozitie servicii de consultanta mediu pentru solutionarea problemelor specifice din organizatie. De asemenea, in urma realizarii auditului, consultantii de mediu stabilesc masuri clare de imbunatatire a proceselor operationale si propun noi strategii si directii de actiune pentru a avea certitudinea obtinerii unui nivel inalt de performanta de mediu. AUDITECO pot sa ofere servicii de consultanta de mediu si tot ce presupune un audit de mediu complet. 

Tipuri de audit de mediu: 

– Audit de mediu privind obligatii si responsabilitati de mediu; 

– Audit de deseuri; 

– Audit pentru management; 

– Audit de mediu pentru privatizare si concesionare; 

– Audit de mediu privind poluarile istorice ale amplasamentelor; 

– Audituri privind calitatea unuia sau mai multor factori de mediu (apa, aer, sol etc.); 

– Audituri pentru obtinerea de credite; 

– Audituri pentru banci de investitii si societati de asigurare. 

Durata unui audit de mediu 

Durata unui audit de mediu variaza in functie de marimea si complexitatea organizatiei auditate. In general, toate procedurile din ceea ce presupune un audit de mediu pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani sau luni. 

Beneficiile unui audit de mediu 

1. Conformitatea cu legislatia – Auditul ajuta organizatiile sa se asigure ca respecta legislatia de mediu in vigoare, evitand astfel amenzi si sanctiuni. 

2. Imbunatatirea managementului de mediu – Prin identificarea punctelor slabe, organizatiile pot imbunatati practicile de mediu. 

3. Responsabilitate sociala si reputatie – Un audit de mediu demonstreaza angajamentul unei organizatii fata de responsabilitatea sociala corporativa, ceea ce poate imbunatati reputatia si relatiile cu partile interesate. 

4. Reducerea riscurilor si costurilor – Identificarea timpurie a potentialelor probleme de mediu poate preveni incidente costisitoare si poate reduce riscurile. 

5. Imbunatatirea performantei operationale – bifarea etapelor din ceea ce presupune un audit de mediu poate conduce la optimizarea proceselor, reducand consumul de resurse si generarea de deseuri. 

Concluzie 

Ce presupune un audit de mediu este o intrebare la care raspunsul deschide calea catre o intelegere mai profunda a responsabilitatii ecologice si a practicilor sustenabile. Prin auditurile de mediu, organizatiile nu doar ca isi respecta obligatiile legale, dar si isi consolideaza angajamentul fata de un viitor mai verde si mai sustenabil. 

© AUDITECO GES S.R.L. - All Rights Reserved

Web Design by Danco Vision

ro_RORomanian