Poluarea are un cost urias pentru sanatate. Un studiu recent al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare vine si cu o estimare: tarile dezvoltate ale lumii cheltuiesc 2.600 de mii de miliarde de euro anual din cauza poluarii. Iar acestea sunt doar tratamentele celor imbolnaviti de noxe. Insa impactul poluarii este mult mai mare si afecteaza inclusiv agricultura mondiala.
Grupul celor 34 de tari avansate economic ale lumii, in care sunt incluse majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, suporta costuri de 1.200 de miliarde de euro din cauza poluarii, potrivit studiului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Luand in calcul si doua mari state emergente, India si China, care polueaza foarte mult, se ajunge la o nota de plata uriasa, de 2.600 de mii de miliarde. Sunt bani cheltuiti din cauza efectelor negative ale poluarii asupra sanatatii.
Transportul rutier genereaza 50% din costurile totale, un procent care este valabil si pentru statele membre ale Uniunii Europene. O mare parte din vina o poarta apetenta europeana pentru motoarele diesel, care sunt mult mai poluante decat cele care functioneaza cu benzina.
Uniunea Europeana a impus norme de poluare, insa piata motoarelor diesel este in continua crestere. In Europa Occidentala, dieselul are peste jumatate din piata. In Statele Unite si in Japonia, procentul masinilor diesel este mult mai redus, undeva la 10% .
OCDE estimeaza ca pretul platit acum in contul poluarii nu are decat sa creasca in lipsa unor masuri drastice de limitare a emisiilor nocive in mediul inconjurator. Problema este ca exista deja limitari ale emisiilor, dar ele nu tin pasul cu numarul tot mai mare de masini care apar pe sosele.
Se estimeaza ca, in 2012, aproximativ 3,7 milioane de oameni din intreaga lume au murit din cauza bolilor cauzate de poluare. China a inregistrat cel mai mare numar de decese – aproape 1,3 milioane, urmata de India, cu 700 de mii si Statele Unte, cu aproape 500 de mii. Dintre tarile europene, Germania si Italia inregistreaza cele mai multe decese din cauza poluarii.
Problema aerului tot mai impur este abordata diferit. Tarile bogate incearca sa reduca emisiile daunatoare prin reglementari mai dure, dar statele sarace vad in industria poluanta o sansa de crestere economica.
Sursa: Digi 24