Activitatile umane pot avea ca rezultat contaminarea solului, apei sau aerului, cu efecte asupra mediului si sanatatii publice. Tocmai de aceea este necesara monitorizarea permanenta, pentru identificarea, neutralizarea sau eliminarea substantelor periculoase din deseurile biologice, chimice sau radioactive. Acest proces se numeste remediere de mediu sau decontaminare si se face pe baza unor studii de decontaminare, realizate de catre o companie de specialitate. Beneficiile serviciilor de decontaminare includ reducerea riscului de expunere la substante nocive pentru oameni si ecosisteme, diminuarea impactului negativ asupra mediului si conformitatea cu reglementarile privind gestionarea deseurilor.
Procesul de decontaminare se realizeaza in mai multe etape, urmeaza proceduri clare si necesita echipe de specialisti de mediu pentru evaluarea, stabilirea masurilor de decontaminare specifice, implementarea unui plan de actiune, conform unui studiu de fezabilitate si solutiei de remediere recomandata de acesta, precum si validarea eficientei procesului.
Etapele unui proces de remediere de mediu
Conform prevederilor Legii 74/2019, procesul de investigare si remediere a unui sit potential contaminat presupune urmatoarele etape:
- Investigare preliminara: Evaluarea initiala a sitului pentru a identifica sursele si gradul de contaminare;
- Investigare detaliata si evaluare a riscului: Analiza, prin investigatii intrusive, a riscului contaminarii identificate asupra sanatatii si mediului;
- Studiu de fezabilitate si proiect de remediere: Alegerea metodelor optime de decontaminare, analizand costurile si eficienta metodelor propuse;
- Supervizarea remedierii: Asigurarea desfasurarii conforme a lucrarilor prevazute intr-un studiu de decontaminare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
- Monitorizare post-remediere: Verificarea eficientei metodelor de decontaminare implementate.
Metode de decontaminare
Operatiunile de decontaminare se pot face in-situ, prin efectuarea operatiunilor de neutralizare direct in mediul afectat, sau ex-situ, prin indepartarea, transportul si tratarea solului care a fost contaminat cu substante chimice, petrol, metale grele sau alti poluanti.
In cazul decontaminarii in-situ, se pot utiliza mai multe metode fizice, chimice sau biologice, precum:
- Oxidarea chimica;
- Bio-ventilarea;
- Extractia gazelor din sol;
- Spalarea hidraulica;
- Tratamente termice.
Inovatiile tehnologice completeaza metodele traditionale de decontaminare cu noi solutii, precum utilizarea razelor UV, nanoparticulelor si altor tehnologii emergente de purificare.
Tratamentul de curatare a solului si a apelor freatice contaminate poate sa dureze de la cateva luni pana la cativa ani, in functie de factori precum marimea sitului afectat, tipul si gradul de poluare identificat si solutiile de remediere prevazute in studiul de decontaminare.
Decontaminarea terenurilor pentru investitii imobiliare
Una dintre activitatile care necesita intr-o mare masura remedierea terenurilor contaminate este dezvoltarea imobiliara. Terenurile care pot fi utilizate pentru construire, fie ca este vorba de proiecte rezidentiale, de birouri sau logistice, trebuie sa respecte normele legale din domeniul sanatatii publice si protectiei mediului.
Investitia intr-un studiu de decontaminare este esentiala pentru dezvoltatorii imobiliari care doresc sa transforme situri poluate in proprietati valoroase. Un astfel de studiu implica o serie de pasi conceputi pentru a asigura siguranta, conformitatea si viabilitatea pe termen lung a dezvoltarii.
AUDITECO este specializata in furnizarea de solutii personalizate si servicii de supervizare pe tot parcursul procesului de decontaminare. Dezvoltatorii imobiliari pot apela la AUDITECO si astfel valorifica expertiza tehnica a primei companii din Romania care este atestata pentru elaborarea studiilor de mediu pentru situri contaminate.
Cu o experienta de peste 28 de ani, AUDITECO a urmarit, in cadrul a peste 100 de proiecte pentru companii din mediul privat, determinarea conditiilor de calitate a mediului geologic printr-o abordare eficienta si bine orientata, bazata pe colectarea de date relevante (prin prelevarea de probe de sol, apa subterana si apa de suprafata, analize chimice de laborator, teste in-situ privind caracteristicile chimice ale solului si apei subterane) asociate naturii amplasamentelor investigate.