Pe timpul verii şi îndeosebi în această lună, concentraţia de substanţe toxice din aer atinge cotele cele mai ridicate de peste an. Combinaţia dintre temperaturile ridicate şi poluanţii atmosferici scade şi mai mult calitatea aerului şi poate cauza dificultăţi de respiraţie şi bronşită.
Ați avut poate de multe ori senzaţia că aerul este irespirabil în zilele caniculare, dar ați pus-o pe seama faptului că este foarte uscat. Într-adevăr, vara este anotimpul cu cea mai slabă calitate a aerului, însă nu doar din cauza faptului că este uscat.
Dacă locuieşti într-un oraş cu trafic rutier ori cu activităţi industriale, trebuie să ştii că poluarea din această perioadă o depăşeşte pe cea din restul anului. De vină este ozonul poluant (troposferic), diferit de ozonul „bun” care se formează în stratosferă. El apare în urma unei reacţii chimice între radiaţiile solare (ultraviolete), oxizii de azot şi particulele poluante provenite de la autovehicule şi din activităţi industriale. Prin urmare, ozonul troposferic se formează doar ziua, iar concentraţia lui este mai mare vara pentru că şi radiaţiile solare sunt mai intense în acest anotimp.
Potrivit Agenţiei Europene pentru Mediu (AEE), care întocmeşte anual un raport privind poluarea cu ozon în Europa, în vara anului trecut, nivelul de poluare cu ozon a fost puţin mai ridicat decât în intervalul 2007-2009. Iar această constatare a fost valabilă inclusiv pentru România. Cele mai mari concentraţii de ozon, peste limitele stabilite de autorităţi ca fiind nepericuloase pentru sănătate, s-au înregistrat între 24 iunie şi 22 iulie, adică în perioada cu cele mai ridicate temperaturi.
Pentru bucureșteni, situaţia este cu atât mai alarmantă, dat fiind faptul că o statistică europeană plasează capitala României pe primul loc în topul celor mai poluate oraşe de pe continent!
Potrivit unui studiu, în timpul verii, aproape 65% din populaţia Bucureştiului este expusă unor concentraţii mai mari decât cele acceptate de oxizi de azot şi de sulf, de plumb şi de monoxid de carbon.
Când aerul este poluat, concentraţia de oxigen este mai redusă şi trebuie să respirăm mai des. În acest mod, inhalăm o cantitate mai mare de substanţe poluante, care irită căile respiratorii şi favorizează instalarea unor boli pulmonare. Şase-şapte ore de inhalare de ozon troposferic sunt suficiente pentru a reduce funcţia respiratorie şi pentru a provoca inflamaţie pulmonară, spun specialiştii Agenţiei americane pentru Protecţia Mediului.