Cum ne afecteaza schimbarile climatice

Un articol de Raluca SERBAN-VOINEA, Manager Auditeco

Un rasarit de soare privit dintr-un satelit al N.A.S.A. (The National Aeronautics and Space Administration) ne arata ca cerul nu este atat de imens si fara limite cum il percepem noi de pe Pamant. Atmosfera este practic doar un strat de gaze care inconjoara planeta si care este tinut in loc de gravitatie, un strat foarte fin, daca il comparam cu Pamantul. Cerul nostru este acum un fel de cos de gunoi al civilizatiei noastre industriale, in care aruncam peste o suta de milioane de gaze cu efect de sera la fiecare 24 de ore. Cum afecteaza aceste gaze cu efect de sera atmosfera Planetei?

Cum putem rezolva problema cresterii temperaturii globale?

Institutul de Cercetare a Impactului asupra Climei din Potsdam a fost infiintat in 1992 si are aproximativ 280 de angajati, oameni de stiinta. La  acest institut, cercetatorii din domeniul stiintelor naturale si sociale din intreaga lume colaboreaza strans pentru a studia schimbarile globale si impactul lor asupra sistemelor ecologice, economice și sociale. Cercetatorii examineaza capacitatea Planetei Pamant de a rezista interventiilor umane si de a elabora strategii si optiuni pentru o dezvoltare durabila a omenirii si a naturii. Oamenii de stiinta de la acest institut au ajuns la 10 concluzii referitoare la schimbarile climatice cauzate de aceasta incalzire a temperaturii Pamantului.

Sursa: Earth League

  1. O multitudine de dovezi sugereaza ca planeta Pamant a intrat intr-o noua era geologica denumita Antropocen. Rata schimbarilor in sistemele Pamantului este accelerata ca rezultat a impactului oamenilor asupra biologiei, chimiei si fizicii planetei;
  2. Planeta Pamant se apropie de acel moment critic de la care nu mai exista cale de intoarcere. Evolutia Planetei poate trece prin schimbari abrupte, probabil ireversibile, in functionarea zonei arctice, a Amazonului si a altor parti ale globului;
  3. Anul 2017 a fost anul in care au fost depasite recordurile numarului de uragane formate in Atlantic si ofera o privire in viitor asupra riscurilor crescute de apartie a evenimentelor extreme pe care planeta le poate experimenta in viitor. Aceste evenimente pot include inundatii semnificative, valuri de caldura torida si perioade lungi de seceta;
  4. Schimbari se produc rapid si in oceane: ridicarea nivelului marii si acidifierea oceanului din cauza absorbtiei dioxidului de carbon;

heat2

In 2016 si 2017 din cauza incalzirii oceanului, au avut loc cele mai grave evenimente de albire a coralilor din Marea Bariera de Corali, albire care a dus la moartea a peste 50% din corali.

Sursa: https://www.coralcoe.org.au/for-managers/coral-bleaching-and-the-great-barrier-reef

In 2017, filmul Chasing Coral (http://www.chasingcoral.com) a documentat fenomenul de albire si disparitie masiva a coralilor din Marea Bariera de Corali. Se estimeaza ca in 30 de ani, in conditiile in care apa oceanului continua sa absoarba CO2 si sa se incalzeasa, pe Pamant nu vor mai exista corali.

  1. Impactul asupra economiei pe care il au schimbările climatice deja se face simtit si cateva dintre cele mai sarace natiuni de pe planeta suporta deja aceasta grea povara;
  2. Schimbarile climatice vor avea un impact profund asupra sanatatii umane prin crearea de noi presiuni asupra securitatii alimentare si cea a aprovizionarii cu apa in tarile din intreaga lume;
  3. In 2015, peste 19 milioane de persoane au fost stramutate la nivel global din cauza catastrofelor naturale și a evenimente meteorologice extreme, iar schimbarile climatice vor determina probabil ca acest număr sa creasca in viitor;
  4. Omenirea trebuie sa actioneze rapid: daca oamenii continua sa emita gaze cu efect de sera asa cum o fac in prezent, bugetul de carbon ramas pentru a reduce riscul depasirii tintei de 2 grade Celsius va fi epuizat in aproximativ 20 de ani. Emisiile ar trebui sa atinga un nivel maxim pana in 2020 si sa ajunga la zero pana in jurul anului 2050, in cazul in care omenirea ia in serios reducerea acestui risc.
  5. Ca o regula simpla, aceasta inseamna reducerea la jumatate a emisiilor globale in fiecare deceniu.   O societate fara combustibili fosili ar fi atractiva din punct de vedere economic: sursele de energie regenerabila concureaza din ce in ce mai mult cu combustibilii fosili, chiar si atunci cand acestia sunt la un nivel minim istoric. In plus, in unele scenarii, costurile estimative ale inactiunii variaza de la 2% la 10% din PIB pana in 2100, iar in altele duc la o scadere a productiei globale cu 23% pana in 2100.
  6. Chiar daca omenirea indeplineste obiectivele Acordului de la Paris, comunitatile din intreaga lume vor trebui sa dezvolte rezilienta si sa se adapteze la schimbarile deja in curs.

Tehnologiile viitorului

Concluziile oamenilor de stiinta nu sunt deloc imbucuratoare, dar odata cu Acordul de la Paris omenirea a facut un pas in directia cea buna. Renuntarea la combustibilii fosili nu se va intampla de buna voie, e nevoie de timp si de vointa politica pentru a construi un sistem bazat doar pe energii regenerabile si pe alte solutii sustenabile.

Acum 20 de ani era propusa o tehnologie noua, numita pe vremea aceea „captarea si stocarea dioxidului de carbon”. Aceasta presupunea captarea dioxidului de carbon rezultat din procesele tehnologice si injectarea lui ca si gaz in strate geologice care sa permita stocarea lui permanenta, dar principala ingrijorare era legata de infiltrarea dioxidului de carbon.

In 2016, o descoperire stiintifica rasunatoare in domeniul captarii si stocarii dioxidului de carbon a aparut pe coperta revistei Science. Dupa eforturi indelungate o echipa de oameni de stiinta din Islanda a reusit sa injecteze dioxid de carbon in pamant si sa il stabilizeze sub forma de minerale, procesul de mineralizare durand mai putin de doi ani – proiectul CarbFix.

heat3

CO2 transformat in roca

Sursa: https://www.or.is/english/carbfix/carbfix-project

Tot procesul tehnologic de la Proiectul CarbFix este descris in acest scurt filmulet:

Alta stire imbucuratoare vine din Elvetia, unde firma Climeworks a dezvoltat o tehnologie care absoarbe dioxidul de carbon direct din aer.

heat4

Cum functioneaza? Priviti:

Instalatia capturează carbonul atmosferic cu ajutorul unui filtru. Aerul este aspirat in instalatie, iar CO2 din aer este legat chimic de filtru. Odată ce filtrul este saturat cu CO2, acesta este incalzit (utilizandu-se in principal caldura joasă ca sursă de energie) la aproximativ 100 ° C. CO2 este apoi eliberat din filtru si colectat ca si gaze concentrate de CO2. Aerul fara CO2 este eliberat inapoi in atmosfera. Acest ciclu continuu este gata sa inceapa din nou, filtrul poate fi reutilizat de mai multe ori si dureaza cateva mii de cicluri.

Dar, mai mult decat oricand, este necesara instituirea unei taxe pe emisiile de gaze cu efect de sera, ceea ce ar ajuta in mod deosebit la crearea unui buget care sa sustina punerea in practica a tehnologiilor sustenabile, precum cele din Islanda si Elvetia, care pot diminua semnificativ cantitatea de dioxid de carbon eliberat in atmosfera. In Norvegia, taxa pe carbon a fost creata in 1991 si acesta este principalul instrument al politicii de mediu duse de aceasta tara (http://channel.nationalgeographic.com/before-the-flood/articles/whats-a-carbon-tax-and-how-does-it-reduce-emissions/).

Aceasta este problema, acestea sunt cateva dintre solutiile posibile. Insa, este nevoie de vointa politica la nivelul fiecarui stat pentru implementarea acestora. Si, in final, totul porneste de la individ, de la fiecare dintre noi.

© AUDITECO GES S.R.L. - All Rights Reserved

Web Design by Danco Vision

en_USEnglish (United States)