Terra. Peisaje extraterestre.

Da, peisaje de o frumusete iesita din comun, inspaimantatoare chiar prin ineditul lor, se gasesc si pe Terra.

Combinatiile de culori absolut uluitoare si neasteptate confirma, odata, faptul ca natura este un pictor cu o imaginatie fascinanta!

La granita dintre Etiopia si Eritreea, in desertul Danakil, se afla vulcanul Dallol. Relieful lui extraterestru aminteste de suprafata satelitului Io al planetei Jupiter. Structurat pe terese, el se gaseste la extremitate de nord a lacului salin Karoum, a carui sare este inca exploatata. O reinterpretare geologica a acestui vulcan lasa sa se inteleaga ca nu este vorba doar de o activitate pur vulcanica, dar si de fenomene complexe.

dallol

La limita dintre statele americane Arizona si Utah poate fi intalnita formatiunea stancoasa The Wave. Potrivit estimarilor oamenilor de stiinta, asemenea structuri s-au format de-a lungul a 250.000 de ani din dunele de nisip cu un continut ridicat de oxid de fier, magneziu si mangan si care, treptat, au capatat aspectul actual. Un rol important l-au jucat, de asemenea, ploile si vantul.

waves

„Ca pe Luna!!”, exclama specialistii privind cea mai veche formatiune muntoasa de pe Pamant, Vale de Lua, in Brazilia. Platoul s-a format in urma cu aproximativ 1,8 miliarde de ani in urma. Iar stancile de aici sunt cele mai vechi din lume: sunt de 2,5 ori mai tinere decat Luna.

luna

Desertul Atacama este situat in Chile si este considerat unul dintre cele mai vitrege locuri de pe Pamant. Aproape ca nu ploua, volumu mediu anual de precipitatii nu depaseste 50 de milimetri, iar temperatura nu urca niciodata mai sus de 20 de grade Celsius. Muntii, de peste 6.000 de metri inaltime nu au fost niciodata acoperiti de gheata, iar raurile au secat in urma cu 120.000 de ani. Unii omenii de stiinta compara conditiile de aici cu cele de pe Marte.

atacama marte

© AUDITECO GES S.R.L. - All Rights Reserved

Web Design by Danco Vision

en_USEnglish (United States)