Client: Confidential, Marea Britanie
Localizare: Bucuresti, Romania
AUDITECO a fost contractata de catre o companie multinationala de consultanta si inginerie din Marea Britanie pentru a realiza o investigatie de mediu de nivel I pe un fost amplasament industrial din municipiul Bucuresti, Romania. Ca urmare a concluziilor raportului de investigatii de mediu de nivel I, consultantii nostri au realizat o investigatie de mediu de nivel II. Investigatiile de mediu de nivel I si II au fost realizate la solicitarea unui important producator din industria aerospatiala, care intentiona sa isi extinda activitatile de productie pe amplasamentul investigat.
Scopul investigatiilor de mediu a fost de a identifica aspecte si obligatii de mediu documentate, asociate activitatilor trecute si prezente de pe amplasament, precum si de a evalua preliminar conditiile de mediu de amplasament, privind activitatile istorice de pe amplasament si din vecinatatea lui, care ar fi putut afecta calitatea solului si apei subterane. A fost efectuata o vizita initiala pe amplasament cu scopul de a evalua vizual conditiile de teren si vecinatatile existente; activitatile ulterioare de dataroom au inclus consultarea planurilor istorice ale amplasamentului, precum si acte de reglementare si alte documente relevante. Toate activitatile si informatiile prezentate mai sus au fost integrate si evaluate intr-un raport de evaluare de mediu de nivel I, pentru a determina o contaminare potentiala a amplasamentului.
Ca urmare a concluziilor din raportul de investigatii de mediu de nivel I, pe amplasament a fost realizata o investigatie de mediu de nivel II. Probleme specifice conditiilor fizice de pe amplasament au fost reprezentate de structuri ingropate (e.g. rezervoare, subsoluri, fundatii) si retele de utilitati (ex. cabluri electrice, conducte de gaz, conducte de alimentare cu apa si de canalizare) ramase de la fostele constructii.
Localizarea punctelor de investigare a fost propusa pe baza concluziilor investigatiei de mediu de nivel I. Un locator magnetic a fost utilizat pentru a scana pozitia fiecarui punct de investigare propus pe amplasament cu scopul detectarii prezentei unor obstacole ingropate si reducerii riscurilor legate de investigatiile subterane propuse. Au fost executate 12 foraje la adancimi maxime de 2 m sub cota terenului, prin percutie fara fluide de foraj si 12 gropi de excavatie la adancimi maxime de 4 m. Activitatile de prelevare au inclus probe de gaz din sol (din cele 12 foraje) si probe de sol de la adancimi selectate (din gropile de excavatie). Masuratori de COV au fost realizate in teren pentru probe de sol din gropile de excavatie. Ulterior, planul de analize chimice de laborator a avut in vedere contaminanti potentiali asociati fostelor activitati de pe amplasament si din vecinatatea acestuia (ex. hidrocarburi alifatice, metale grele, azbest).
Raportul aferent investigatiei de mediu de nivel II a fost realizat de o echipa comuna de reprezentanti ai Clientului si consultanti AUDITECO GES. Aportul echipei noastre a constat in furnizarea valorilor limita prevazute de legislatia din Romania pentru contaminantii analizati, estimarea suprafetelor si volumelor pentru zonele potential contaminate si oferirea de indicatii privind cerintele legislative aplicabile pentru viitoarea dezvoltare industriala a amplasamentului.