Cele mai eficiente tipuri de energie regenerabila

Energia se afla in centrul preocuparilor globale legate de schimbarile climatice. Exista mai multe tipuri de energii regenerabile, unele folosite in diverse zone de sute de ani, altele dezvoltate mai recent. Acestea au capacitatea de a reduce dependenta energetica de combustibilii fosili, care constituie principala sursa de poluare generata de activitatile oamenilor Aceste tipuri de energii regenerabile ofera solutii viabile de protectie a mediului inconjurator. Acestea provin din surse naturale, care se refac intr-un ritm mai mare decat se consuma si au o amprenta de carbon redusa sau chiar zero.

Mediul de afaceri a devenit din ce in ce mai deschis in ceea ce priveste folosirea acestor resurse, datorita avantajelor de cost si a scaderii impactului negativ asupra mediului. Certificarea ISO, necesara conform legislatiei nationale, garanteaza actiuni constante de reducere a consumului de energie in procesele de productie si de utilizare a energiei din surse regenerabile.

Topul celor mai folosite tipuri de energii regenerabile

Energiile regenerabile sunt numite generic si energii curate sau energii verzi, dar realitatea arata ca exista cateva diferente intre acestea. Afla care sunt cele mai utilizate sau eficiente tipuri de energii regenerabile:

1. Energia solara

Una dintre cele mai accesibile si intalnite forme de energie regenerabila, aceasta utilizeaza lumina soarelui pentru a genera energie electrica sau termica prin intermediul panourilor fotovoltaice sau al colectoarelor solare.

Avantaje:

 • Disponibilitate: Soarele este o sursa inepuizabila de energie, ce poate fi exploatata in aproape toate regiunile globului;
 • Ecologica: Energia solara nu produce emisii de gaze cu efect de sera in procesul de colectare si transformare in energie electrica;
 • Costuri in scadere: Tehnologia solara devine din ce in ce mai accesibila, costurile de instalare si intretinere fiind in scadere.

Dezavantaje:

 • Dependenta de vreme: Eficienta panourilor solare poate fi afectata de conditiile meteorologice;
 • Suprafata necesara: Pentru a genera cantitati mari de energie, sunt necesare suprafete extinse pentru instalarea panourilor.

2. Energia eoliana

Energia eoliana utilizeaza forta vantului pentru a genera electricitate prin intermediul turbinelor eoliene. Este una dintre cele mai vechi si eficiente tipuri de energii regenerabile.

Avantaje:

 • Eficienta ridicata: Turbinele eoliene moderne au o eficienta foarte mare de conversie a energiei cinetice a vantului in energie electrica;
 • Costuri operationale reduse: Odata instalate, costurile de intretinere si operare sunt relativ scazute.

Dezavantaje:

 • Impact vizual si sonor: Turbinele eoliene pot afecta vizual peisajul si pot produce zgomot;
 • Variabilitatea vantului: Productia de energie poate fi inconsistenta din cauza variatiilor de viteza ale vantului.

3. Energia hidroelectrica

Energia hidroelectrica este generata prin folosirea fortei apei, care curge sau cade pentru a produce energie electrica. Este una dintre cele mai bine dezvoltate tipuri de energii regenerabile.

Avantaje:

 • Fiabilitate: Centralele hidroelectrice pot furniza o sursa constanta de energie;
 • Flexibilitate: Acestea pot fi ajustate rapid pentru a raspunde cererii de energie.

Dezavantaje:

 • Impact asupra mediului: Constructia de baraje poate afecta ecosistemele si habitatul natural al anumitor specii de pesti, pasari sau animale;
 • Dependenta de sursele de apa: Productia de energie poate fi afectata de seceta sau de schimbarile climatice care influenteaza regimul hidrologic.

In plus fata de aceste trei tipuri de energii regenerabile s-au dezvoltat si se utilizeaza si alte resurse curate, precum biomasa ori sursele geotermale.

Fiecare dintre aceste categorii de energie regenerabila ofera solutii promitatoare pentru reducerea pe termen lung a dependentei de combustibilii fosili si combaterea schimbarilor climatice. Este necesara utilizarea unui mix de surse de energie regenerabila si investitii in tehnologie si infrastructura, pentru a valorifica pe deplin potentialul acestor resurse regenerabile.

Pentru exploatarea cu succes a acestor resurse de energie regenerabila, specialistii de mediu asigura servicii specifice de consultanta in acest domeniu, care inseamna fie un audit de mediu, fie inventarierea potentialelor amplasamente pentru proiecte de investitii.  Se realizeaza si investigatii sau diverse tipuri de studii de de mediu solicitate de autoritatile competente in procesul de emitere a documentelor de reglementare.

© AUDITECO GES S.R.L. - All Rights Reserved

Web Design by Danco Vision

ro_RORomanian